N-VA blijft achter Gemeenschapsonderwijs staan: hoofddoekenverbod garandeert neutraliteit

Door Kris Van Dijck op 10 april 2014, over deze onderwerpen: Kleuterschool en basisonderwijs, Secundair onderwijs

Het verbod op het dragen van levensbeschouwelijke kentekenen in het Onderwijs van de Vlaamse gemeenschap (GO!) is volgens de auditeur van de Raad van State “niet verenigbaar met het recht op godsdienstbeleving en de vrije meningsuiting”. De N-VA neemt akte van dat advies maar blijft het geldende hoofddoekenverbod in het Gemeenschapsonderwijs steunen.

“Het hoofddoekenverbod is, zoals de Raad van het Gemeenschapsonderwijs motiveerde, nodig om polarisering in bepaalde scholen te vermijden”, verklaart N-VA-onderwijsspecialist Kris van Dijck.  “Het gemeenschapsonderwijs draagt neutraliteit hoog in het vaandel.  Het hoofddoekenverbod vrijwaart die neutraliteit.”

Algemeen vindt de N-VA dat het dragen van levensbeschouwelijke symbolen in het onderwijs kan, als dat past in het opvoedkundig project van de school, als de school zich inschrijft in de waarden en normen van de Vlaamse gemeenschap en voldoet aan de voorwaarden voor het behalen van de eindtermen.  Een school of de inrichtende macht moet volgens de N-VA wel de mogelijkheid hebben om het dragen van opzichtelijke levensbeschouwelijke symbolen te verbieden als dat nodig is om de harmonie onder de leerlingen te garanderen.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is