Jong topduo werkt in Dessel voor gemeente én OCMW

Door Kris Van Dijck op 29 september 2016, over deze onderwerpen: gemeente Dessel

De burgemeester van Dessel, Kris Van Dijck is gepokt en gemazeld in de politiek. Dessel is zijn passie.

Een plein met een prachtige fontein toont me de weg richting stadhuis. Ik kan niet meteen binnen in het mooie gemeentehuis maar buiten spreekt een vriendelijke heer me meteen aan. Het is Kris Van Dijck, de burgemeester. Hij stelt me meteen op mijn gemak en even later zit ik in de collegezaal voor een boeiend en geanimeerd gesprek met burgemeester Kris Van Dijck, Luk Nuyts, de secretaris van gemeente en OCMW en Bart Van Gompel, de financieel beheerder voor gemeente en OCMW. Deze mensen zijn goed op elkaar ingespeeld, ze kennen de gemeente door en door, elk vanuit hun specifieke rol.

De plaats van de nucleaire afvalverwerking is van groot belang voor de gemeente. Kris vertelt over het intense en transparante proces waarbij hij alle inwoners (en de oppositie) steeds betrekt bij het nemen van belangrijke beslissingen voor de gemeente. Hij hecht er belang aan dat hij als burgervader alle bewoners en de oppositie au sérieux neemt en draagvlak zoekt voor strategische beslissingen voor zijn gemeente. Dit kost hem veel energie maar loont de moeite. Het voorbeeld van de industrie die werkt met nucleaire componenten en nucleaire afvalverwerking is hierbij de rode draad in het gesprek. Jaarlijks levert dit de gemeente ook financieel veel extra op. Bart geeft de exacte cijfers uit het jaarlijks budget. Dit geeft inderdaad extra zuurstof om veel initiatieven te nemen ten voordele van de bewoners van Dessel.

Samen met de andere 29 gemeentebesturen maakt Dessel graag gebruik van de dienstverlening en beleidsondersteuning van de intercommunale IOK. Secretaris Luk Nuyts wijst tijdens het gesprek ook op de moeilijkheden die een kleinere gemeente elke dag overwint om met weinig personeelscapaciteit (vaak éénmansdiensten) de dossiers professioneel te blijven 'managen'.

Burgemeester Kris Van Dijck heeft het dan weer moeilijk met de vermindering van politieke mandaten vanaf 2019 omdat kleine gemeenten minder makkelijk taken kunnen doorgeven aan de secretaris en zijn medewerkers en de leden van het schepencollege samen met de burgemeester en de OCMW-voorzitter echt wel hele drukke agenda's draaien met veel avond- en weekendwerk. Dit bemoeilijkt ook het zoeken naar nieuw bloed voor de politiek.

inkanteling tussen gemeente en OCMW is ook volop bezig met twee topfuncties (Luk Nuyts en Bart Van Gompel). Beide organisaties werken nu nog intenser samen dan daarvoor. Het jonge duo, Luk Nuyts en Bart Van Gompel, is klaar om de extra verantwoordelijkheid op te nemen maar zijn ook (over)bevraagd. Gelukkig is er de goede samenwerking tussen organisatie en politiek die soepelheid aan de dag legt en de combinatie laat lukken.

Mieck Vos bracht op 15 september een bezoek aan Dessel. Blog door Mieck Vos

http://www.vvsg.be/Pages/Home.aspx

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is