Onderwijscommissie 15-06-2016

Door Kris Van Dijck op 15 juni 2016, over deze onderwerpen: Vlaams Parlement

Kris wijst op het belang van de ‘verbondenheid’ die er ontstaan bij de hulp van vluchtelingen, je moet er altijd rekening mee houden dat de relatie ‘tijdelijk’ is, dat met de mensen ook terug moet los laten.  Je moet de kinderen veiligheid geven, het belangrijkste probleem is het gevoel van onveiligheid en angst bij deze kinderen.  Tegelijk mag je de reële situatie niet ontkennen, een asielprocedure is onzeker.

Tegelijk is het voor onze jongeren een leerproces, de confrontatie met het feit dat het leven niet altijd even makkelijk is, we leven niet geïsoleerd van de rest van de wereld.

 

Een termijn van 3 jaar is een redelijk termijn om een asielprocedure te doorlopen, jongeren langer in onzekerheid laten is een probleem.  Het was een bewuste keuze onderwijs in de school te laten doorgaan en niet in de asielcentra.  Anderzijds is het logisch dat asielcentra gesloten worden als de crisis afneemt.

Kris spreekt waardering uit voor pleegouders die niet begeleide minderjarigen opvangen.  Het is niet eenvoudig continuïteit  in het onderwijs te bieden zolang de jongeren geen definitieve opvang hebben.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is