De laatste kans?

Door Kris Van Dijck op 4 december 2022

Elke zondag belicht ik een onderwerp dat me de voorbije week opviel…

 

De laatste kans?

 

Ik laat me door de band genomen niet verleiden om commentaar te geven op opiniepeilingen. Ik hecht er immers niet al te veel geloof aan. De echte verkiezingsuitslagen staan doorgaans mijlenver af van wat voorspeld dan wel verwacht werd. Om nog maar te zwijgen over de commentaren en analyses die heel slimme mensen op die peilingen geven. Voor elke stem, voor elk cijfer achter de komma worden redenen en verklaringen gegeven. Als je het mij vraagt is dat allemaal niet zo moeilijk heden ten dagen. Wie wat onder de mensen komt, weet het. De mensen zijn boos. Ik hecht dus wel belang aan deze peiling. Ze zijn een barometer van de samenleving en die staat op onweer.

 

Interessant is het om eens te kijken tot wat de resultaten, indien ze bewaarheid worden, zouden kunnen leiden. Daarom de cijfers nog eens herhalen en bij elke partij achtereenvolgens het verkiezingsresultaat van mei 2019, de vorige peiling van september 2022 en de peiling van vrijdag:

                                          2019     sept      dec

              VB                       18,7      21,6      25,5      stijgt tweemaal sterk op rij

              N-VA                   25,5      21,5      22,0      winst t.o.v. september maar nog onder 2019

              Vooruit                10,8      16,8      16,1      verlies t.o.v. september maar ver boven 2019

              CD&V                 14,2        9,9        9,6      blijft verder verschrompelen

              Open VLD          13,5      11,1        9,3      blijft verder verschrompelen

              Groen                   9,8        8,6        8,7      blijft onder 2019

              PVDA                   5,6        8,7        7,4      verlies t.o.v. september maar nog boven 2019

 

Als we dit vertalen naar de zetelverdelingen in het Vlaams Parlement en de Kamer moeten we dit met een korrel zout nemen, want in het echt zijn de uitslagen in de verschillende kieskringen anders. Maar wat als dit de uitslag is in elke kieskring? Professor Herman Matthijs rekende het ons gisteren voor het Vlaams Parlement voor op de Doorbraak website. 118 leden uit het Vlaams gewest, dus de vijf provinciale kieskringen en 6 leden uit Brussel. Voor Brussel hanteert de professor de verdeling van 2019 omdat de gepeilde groep te klein is om relevant te zijn.

              VB                       35         +12      

              N-VA                   32            -3

              Vooruit                21           +8

              CD&V                   9          -10

              Open VLD          10            -6

              Groen                 10            -4

              PVDA                   7            +3

Dit betekent dat de huidige meerderheid vervalt. 51 zetels t.o.v. de 70 nu. Bovendien ga ik niet te veel berekenen of mogelijkheden naar voor schuiven want met deze kaarten zijn niet wij maar het Vlaams Belang aan zet. Benieuwd wat zij uit hun hoed gaan toveren.

 

In de Kamer, met 150 verkozenen, zitten momenteel 87 Vlamingen. De zetelverdeling voor deze instelling op basis van de peiling zoals ik in de krant kan terugvinden:

              VB                       25            +7

              N-VA                   20             -5

              Vooruit                15            +6

              CD&V                   8             -4

              Open VLD            7             -5

              Groen                  7             -1

              PVDA                   5            +2

Vivaldi houdt aan Vlaamse zijde nog 37 zetels over van de 41 op 87 die ze nu hebben en is verder dan ooit verwijderd van de helft +1: 44 om ook in Vlaanderen van een democratisch draagvlak te kunnen spreken. Echter met de 43 zetels er bij van PS, MR en ECOLO volstaan de 80 zetels op 150 om leuk verder te doen. Gaan we dat laten gebeuren? De Vlaming moet toch eens goed gaan nadenken. Je democratische kracht te grabbel gooien terwijl er aan de stoelen van je welvaart en welzijn gezaagd wordt? Komaan zeg.

 

Vivaldi 2 ligt voor het rapen. Waarschijnlijk met een andere premier - want het gezegde dat wie de Wetstraat 16 (ambtswoning eerste minister) betreedt er met 16% uitkomt kan ook op de schop - maar wel met hetzelfde dramatische beleid. Moet het nog herhaald? Een begroting die zo kaduuk is als een aftandse Lada, een schuldenberg die de toppen van de Himalaya naar de kroon steekt, een vergrijzingsgolf waar de tsunami van 2004 klein bier tegen was en een energiebeleid dat ons straks naar de kaarsen doet grijpen.

 

“Vlaams Belang vs. Vooruit wordt dé strijd van 2024” bloklettert Het Laatste Nieuws, Vlaanderens grootste krant. En waarom? In een gepolariseerd landschap gaan de twee protagonisten altijd winnen. Niet alleen VB. Ook Vooruit dus. De garantie om de Belgische vivaldi-constructie overeind te houden. Het spijt mij om het te moeten schrijven maar het VB is als de lege vlekken op het midden van het Stratego-speelbord. Hinderlijk maar te omzeilen. Is dit nu net wat in de kaarten van de Vivaldisten en de Belgicisten speelt. Des te groter het Vlaams Belang, des te meer legitimiteit om lustig verder te doen. De enige die het systeem werkelijk pijn kan doen is de N-VA. Door hen buiten de strijd te schrijven wordt het bedje gespreid voor Vivaldi 2. Ja, dat is mijn mening.

 

Neen, beste lezer, ik ben er niks gerust in. Er wordt een match geprogrammeerd die nefast zal zijn voor Vlaanderen en onze toekomst. En de boze Vlamingen zijn er gemakkelijk toe te verleiden. We mogen Vivaldi echter niet de verkeerde uitdager laten aanmeten. Wij gaan dat ook niet laten gebeuren. Daar gaan we alles aan doen. Onze parlementsleden en medewerkers, maar ook ministers en vele vrijwilligers zijn met themadagen en reflectiegroepen ons inhoudelijk congres van mei volgend jaar aan het voorbereiden. Wij zullen met antwoorden komen en oplossingen aanreiken die Vlaanderen en dus alle Vlamingen een toekomst bieden. En ja, doorgaans ben ik niet van pessimistische inslag maar het zal de laatste kans zijn. Nu of nooit. Ik nodig je uit om mee te doen. Fijne zondag nog.

 

Kris van Dijck

Dessel, 4 december 2022

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is