Dessel, een echte sportgemeente

Door Kris Van Dijck op 31 augustus 2023, over deze onderwerpen: gemeente Dessel

Wist je dat onze prachtige gemeente een sportieve uitblinker is? Statistiek Vlaanderen heeft cijfers onthuld over sportclubs en Dessel schittert als nooit tevoren.

Dessel

De statistieken spreken voor zich: Met een indrukwekkende ratio van 4,7 sportclubs per 1000 inwoners, laat Dessel het Vlaamse gemiddelde van 3 ver achter zich. Deze overvloed aan sportclubs versterkt onze rijke sportcultuur van de gemeente. Maar dat is nog niet alles. Een opmerkelijke 30,3% van de inwoners van Dessel is actief lid van een sportclub, een percentage dat aanzienlijk hoger is dan het Vlaamse gemiddelde van 21,4%.

Vlaamse Cijfers

Achter deze cijfers gaan boeiende trends schuil. Sinds 2014 is het aantal Vlaamse sportclubs gestaag gegroeid, met bijna 1.800 clubs die hun krachten bundelden in 2022. Dit benadrukt de vitale rol die sport speelt in de gemeenschap van Dessel en de bredere Vlaamse samenleving.

Sportinclusie

Bovendien toont het cijfermateriaal de inclusiviteit van sport aan. Bijna de helft (41%) van de leden van sportclubs zijn vrouwen, een percentage dat sinds 2014 consistent is gebleven. De jongste generatie omarmt sport met enthousiasme, met een piek in lidmaatschap tussen 6 en 12 jaar. Deze bevinding weerspiegelt de toewijding van Dessel aan het cultiveren van een gezonde en actieve levensstijl vanaf jonge leeftijd.

Sportfederaties

Statistiek Vlaanderen gaf ook cijfers vrij met betrekking tot de populariteit van de Vaamse sportfederaties. Voetbal Vlaanderen leidt de weg met een indrukwekkend ledenaantal van 290.596, gevolgd door Tennis en Padel Vlaanderen (200.775), de Vlaamse Wielrijdersbond (178.123) en Gymnastiekfederatie Vlaanderen (117.518).

Dessel is zonder twijfel een bezienswaardigheid op de sportkaart van Vlaanderen, waar een passie voor sport mensen van alle leeftijden samenbrengt en energie en vitaliteit in de gemeente brengt.

 

*Statistiek Vlaanderen

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is