Van Overtveldt: 
“Geen logge mastodont, maar een slagkrachtige EU”

Johan Van Overtveldt, N-VA-delegatieleider en voorzitter van de Begrotingscommissie, benadrukte dat het MFK veel meer moet zijn dan een technische oefening: “Het is een kans – en een noodzaak – om het Europees budget fundamenteel te hervormen. Verouderde budgetlijnen leggen vandaag nog te vaak een hypotheek op de toekomst. We moeten resoluut kiezen voor slanke, efficiënte instrumenten en doelgerichte investeringen met echte meerwaarde, zeker op vlak van veiligheid en energievoorziening.”

Hij pleitte voor een budget dat klaar is om de uitdagingen van vandaag en morgen aan te pakken, en benadrukte de nood aan een strategische koerswijziging. “Vanzelfsprekend steunen we de reeds aangekondigde klemtonen op hervormingen, op investeringen in concurrentievermogen en op een striktere focus van het externe beleid. Al mag dit geen excuus zijn voor meer centralisering of een almaar uitdijend budget. We kijken dus hoopvol richting een modernisering van de budgetstructuur, naar meer flexibiliteit en crisisbestendigheid, en dus ook naar een budgettaire vertaling van een overtuigend geopolitiek beleid,” aldus Van Overtveldt.

Volgens hem moet de Europese Unie eenvoud, efficiëntie en zekerheid bieden aan haar burgers en bedrijven. “Geen institutioneel logge mastodont, maar een Unie die doet wat nodig is – en vooral: die weet wat ze beter níét doet.”

 

Van Dijck vraagt aandacht voor kernenergie als toekomsttechnologie

Kris Van Dijck, N-VA-Europarlementslid en lid van de commissie Industrie, Onderzoek en Energie (ITRE), reikte via een amendement een belangrijk inhoudelijk voorstel aan, waarmee hij expliciet aandacht vroeg voor investeringen in kernenergie binnen de EU. 

“Kernenergie is vandaag goed voor bijna een kwart van de elektriciteitsproductie in de EU. Dat kunnen we niet negeren,” stelt Van Dijck. “De Unie moet een voortrekkersrol spelen op het vlak van nucleaire kennis, veiligheid en innovatie. Via programma’s als Euratom en projecten zoals ITER kunnen we bouwen aan een toekomst met schone, veilige en betaalbare energie.”

Zijn amendement vertolkte dan ook letterlijk het officiële advies van de ITRE-commissie over het MFK-rapport.  Helaas kreeg het amendement net geen meerderheid achter zich, wat van Dijck ten zeerste betreurt: "In tijden van torenhoge energieprijzen en energie als geopolitiek wapen ben ik ervan overtuigd dat de EU ideologische vooringenomenheid aan de kant moet schuiven en nucleaire technologie opnieuw moet omarmen als de schone, betaalbare, efficiënte en zekere energiebron. "

De N-VA-delegatie benadrukt dat het toekomstige MFK meer moet zijn dan een verdelingsmechanisme. Het moet een instrument worden dat gericht is op strategische keuzes, technologische vooruitgang en een Europese Unie die haar kerntaken ernstig neemt. Alleen zo blijft de EU relevant en weerbaar in een snel veranderende wereld.

 

Hieronder alvast mijn oproep die ik deed voor de stemming.

https://fb.watch/zr8AnZtSfj/