Alle putten die nu gegraven worden, moeten vroeg of laat ook gedicht worden

Door Kris Van Dijck op 4 oktober 2022, over deze onderwerpen: Vlaams Parlement

Afgelopen zondag was ik te gast in de regionale tv-studio van RTV. Hier mocht ik enkele inhoudelijke lijnen van de septemberverklaring toelichten. Ik ging daarover in gesprek met Vlaams parlementsleden Tinne Rombouts (CD&V) en Wim Verheyden (VB). Hieronder enkele passages en standpunten die ik innam.

"We leven in moeilijke tijden. We zijn een Vlaamse overheid die op vlak van budget ook haar beperkingen heeft, maar ik ben ervan overtuigd dat dit een goed akkoord is, waar we een balans vinden tussen initiatieven en steun geven aan diegenen die het echt nodig hebben enerzijds, maar langs de andere kant ook op lange termijn veil houden voor onze kinderen en kleinkinderen anderzijds. Alle putten die nu gegraven worden, moeten vroeg of laat ook gedicht worden."

"In het verleden zijn er ernstige fouten gemaakt. We hebben ons qua energie al te veel afhankelijk gemaakt van bepaalde landen, we zijn op gas gaan stoken en we zijn onze kerncentrales aan het sluiten. Dat zijn dramatische fouten. Daar kopen we op dit moment niets mee, maar ik denk dat het nu wel het moment is, dat Europa zijn ware gelaat moet tonen en dat het er staat voor die 100 miljoenen Europeanen, dat is nu echt nodig. De nood van de bedrijven erken ik volledig. Ook wij als overheid hebben die energiekosten, we hebben ook die indexering van de lonen, dus we zitten in hetzelfde schuitje. Dat zeg ik zowel vanuit mijn bevoegdheid als burgemeester, als parlementslid binnen de Vlaamse overheid. We zullen daar dan ook allemaal samen uit moeten."

"Wat weinig aan bod gekomen is in de septemberverklaring, en waar ik op lange termijn veel belang aan hecht, is onze onderzoek en ontwikkeling. Innovatie als het over energie gaat, als het over klimaat gaat en als het over onze welvaart gaat. Daar spelen wij als Vlaanderen aan de top van Europa mee. Laat ons daar ook op blijven inzetten. Maatregelen voor diegenen die dit het meest nodig hebben, maar op lange termijn zorgen dat wij de regio zijn in Europa die vooruit gaat."

 

U kan hieronder de integrale video terugvinden.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is