Club Brugge: "Geef racisme de rode kaart"

Door Kris Van Dijck op 7 december 2022, over deze onderwerpen: Vlaams Parlement

 

Vandaag kregen we in Brussel bezoek van enkele medewerkers van Club Brugge. In de Commissie voor Sport hielden we een hoorzitting over het integriteitsbeleid van Club Brugge met Ignaas Devisch, hoofd integriteit, Peter Gheysen, hoofd van de Club Brugge Foundation en met Pepijn Vanderhaege, hoofd van de veiligheid en wedstrijdorganisatie.

Wat we tijdens deze hoorzitting vernamen van de structuur van deze club in hun strijd tegen wangedrag, moeten ze een voorbeeld zijn voor alle clubs in Vlaanderen. Club Brugge heeft een straf kader uitgewerkt waarin ze enerzijds bewust zijn van hun eigen functie binnen het wangedrag van supporters. Zowel racisme, kwetsende koren als geweld en hooliganisme moeten bestreden worden vanuit de club, vanuit de wet en vanuit de supporters zelf. De verantwoordelijken van Club brugge leggen ons dan ook uit wat de verantwoordelijkheid van zijn supporters inhoudt en wat deze kan zijn.

Initiatieven

Een eerste stap in deze strijd, is het inzetten op preventie. Club Brugge zet in op educatie: sensibilising d.m.v. campagnes, educatie aan jonge fans d.m.v. kinderboeken en vorming aan jongeren. Naast preventie, komt er handhaving van de voetbalomgeving. Voetbal is de volksport nummer 1 en dus ook een spiegel van de maatschappij. Voetbalfans vormen een clan. Fan zijn maakt deel uit van de identiteit. Een voetbalmatch is een uitlaatklep voor emoties, maar geen excuus voor anti-sociaal gedrag. Per slot van rekening treedt bij inbreuken burgerrechtelijke uitsluiting op. Om dit te realiseren hebben ze een meldpunt opgericht om wangedrag te melden.

En nu?

De komende maanden zullen we aan de slag gaan met deze relevante informatie van deze topclub. Het wordt dan ook hoog tijd om 'wangedrag en hooliganisme een rode kaart te geven', zoals Club Brugge dit mooi verwoordt.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is