Dessels ondernemerschap

Door Kris Van Dijck op 15 oktober 2023

Elke zondag belicht ik een onderwerp dat me de voorbije week opviel…

 

Dessels ondernemerschap

 

De voorbije week werd opnieuw gedomineerd door geweld en terreur van de wreedste soort. Opnieuw was het Beloofde Land het decor van wat mensen mensen kunnen aandoen. Alhoewel. Zijn dit nog mensen die in koele bloeden baby’s de keel over snijden? Die dansen en zingen op dode en nog stervende lichamen? Niet voor mij. Zij ontmenselijken de mensheid en daardoor ook zichzelf.

Deze terreur, die in de kaart speelt van Teheran en Moskou waarbij de oorlog in Oekraïne minder aandacht krijgt, heeft niks met de legitieme eis voor een eigen staat van en voor de Palestijnen te maken die ik alleen maar onderschrijf. Integendeel. De Palestijnen in Gaza zijn in de eerste plaats zelf slachtoffer van Hamas dat als een zweer op hen ettert. Hen leeg zuigt en gebruikt als menselijk schild. Vanuit haar scholen en ziekenhuizen duizenden dodelijke raketten afvuurt richting Israël. Dag na dag. Al jaren lang. De Palestijn zelf leeft in armoede, nauwelijks voorzien van voeding, water, medicijnen en energie, niet geholpen door zijn eigen leiders die in tegenstelling tot deze levensnoodzakelijk producten wapens, munitie en krijgers binnen smokkelen.

Dat Israël keihard terugslaat krijgt ook veroordelingen. Het oorlogsrecht wordt daarbij als normgevend kader bovengehaald. Een recht waar de mannen van Hamas en IS lak aan hebben. De beelden van het bombarderen van Gaza roepen bij mij de weerzinwekkende beelden op van Berlijn, Dresden, Hamburg, Keulen, en zoveel andere Duitse steden waar bommentapijten, al dan niet brandbommen, in een nietsontziende "Totale Krieg” uitgerold werden om de duivelse Nazi’s te verslaan. Honderdduizenden Duitse burgers lieten daarbij het leven. Afschuwelijk. Ik maak me dan ook geen illusies dat het doden niet snel zal eindigen. Onderhandelen hoor ik je zeggen. Met wie? Elke radicaal die een stap richting verzoening wenst te zetten wordt aan de kant geschoven of vermoord. Hopeloos! En dus zal de strijd verder gezet worden...

 

Wat niet hopeloos is, en daarover wil ik het vandaag hebben, is de inzet, creativiteit en veerkracht van onze Desselse ondernemers. Vrijdagavond, op enkele honderden meters van elkaar, vierden twee Desselse bedrijven - Form iT aan de Kastelsedijk in KMO-zone Stenehei en Respo Repair met haar twee vestigingen aan de Goormansdijk in de gelijknamige KMO-zone - feest.  Ik ben er fier op wat zij en met hen tientallen bedrijven hier bij ons neerzetten.

 

Dessel is een kleine gemeente. 27 km² groot. 9.800 inwoners. In de clustering die Belfius hanteert om gemeenten met elkaar te vergelijken vallen we in cluster V10, gemeenten met economische activiteit en vergrijzende bevolking. Te vergelijken met Puurs, Olen, Tessenderlo, Lummen, Ingelmunster,… De cijfers zijn belovend.

58% van onze inwoners bevinden zich in de beroepsactieve leeftijd (20-64 jaar). Daartegenover staat een jobratio van 64,4 jobs op 100 inwoners. Dat wil dus zeggen dat theoretisch gezien alle Desselaars gemakkelijk in Dessel zouden kunnen werken en niet naar elders zouden moeten pendelen. 75% van onze bedrijven telt 1 tot 9 personeelsleden. En meer dan 200 personeelsleden vertegenwoordigt slechts 1%. Een typische KMO-gemeente mag ik dan ook zeggen. Dessel telt 4,5% werkzoekenden en per 1,6 werkzoekende is er één open staande vacature. Met 77% werkzaamheidsgraad zitten we iets boven het Vlaams gemiddelde. Maar nu toch even de aandacht voor onze twee feestelingen.

 

Form iT is een nieuw zusterbedrijf van Hout Feyen. Begin jaren zestig richtte Maarten Dillen in Brasel Houtbedrijf Dillen op. Maarten was een ondernemer pur sang en werd in de jaren tachtig ook schepen voor de Volksunie. In 1974 kwam Arlette er werken en in 1984 nam zij samen met haar echtgenoot Herman Feyen de zaak over. Hout Feyen was geboren waarna in 1994 verhuisd werd naar de nieuwe KMO-zone  Stenehei. Ondertussen hebben de twee dochters Joke en Lotte het bedrijf overgenomen. Aan de andere kant van Dessel startte Ruben Nijs voor enkele jaren zijn interieurbedrijf. De ene leverancier van de grondstoffen, de andere ontwerper en fabrikant tot ze de handen in elkaar sloegen en op de terreinen van Hout Feyen een nieuwe productiehal neerpootten en een nieuw bedrijf genaamd Form iT oprichtten. Form iT ontwerpt en maakt inbouwkasten op maat die je zelf kan monteren. Een IKEA maar dan met kwaliteitsproducten zoals ik het vrijdag in een volle feesttent mocht zeggen.

 

In KMO-zone Goormansdijk vestigde Respo Repair zich. Zij vierden hun tienjarig bestaan in Tabloo met eveneens een spetterend feest. Jan, Kris en hun team zijn specialist in het herstellen van wat onherstelbaar lijkt te zijn. Denk aan krassen in het emaille van baden, douches of wastafels. Ze repareren ramen, deuren, vloeren en dorpels. In deze toch wel wegwerpmaatschappij waar eerder aan vervangen dan herstellen gedacht wordt, bewijzen zij het tegendeel. Daarvoor gebruiken ze eigen materialen en technieken die ze of zelf ontwerpen of verbeteren in hun eigen labo. Ook voor allerlei antislip toepassingen ben je bij hen aan het juiste adres.

 

Laat deze twee bedrijven, die ik nu even in het voetlicht breng, symbool zijn voor mijn waardering voor alle Desselse ondernemers. Van het kleinste landbouwbedrijf tot de grootste onderneming; zij maken het verschil. Al wil ik ook hier waarschuwen voor het zwaard van Damocles dat boven ons aller hoofd hangt en de urgentie herhalen om snel tot een sluitend stikstofdecreet te komen. Zoals de kaarten nu liggen zijn we in een algemene vergunningenstop verzeild geraakt. Elk wettelijk kader ontbreekt om soliede omgevingsvergunningen af te leveren. Niks of niemand kan nog gerust zijn. Iedereen die wil heeft hefbomen in handen om vergunningen tegen te houden of te vernietigen. De algemene impasse dreigt.  

 

Maar om met een positieve nood te eindigen; als burgemeester zie ik dat het goed is wat in Dessel gerealiseerd wordt. Het stemt me blij dat ondernemers me komen vinden met de boodschap dat ze zo tevreden zijn over de dienstverlening van onze gemeentediensten. We zijn misschien wel klein maar doeltreffend en efficiënt. Die lovende woorden maak ik dan ook graag over aan onze medewerkers. Lokaal Bestuur Dessel is er voor onze burgers en bedrijven. Niet omgekeerd. Dat indachtig wens ik jullie een vredevolle zondag toe. En… zorg goed voor elkaar.

 

Kris van Dijck

Dessel, 15 oktober 2023

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is