Een vijfde van het Vlaamse onderwijsbudget gaat naar Brussel

Door Kris Van Dijck, Karl Vanlouwe op 28 februari 2014, over deze onderwerpen: Onderwijs in Brussel, Schoolinfrastructuur

De N-VA is verontwaardigd over de uitspraken van Brussels minister Guy Vanhengel (Open Vld). Die klaagde aan dat Vlaanderen te weinig investeert in het Brussels onderwijs.

“Volkomen onjuist”, zegt Vlaams N-VA-Parlementslid Kris Van Dijck: “Van alle capaciteitsmiddelen van deze legislatuur besteedde Vlaanderen bijna 20 procent aan Brussel. Daarmee kreeg Brussel het meeste geld voor onderwijs van alle Vlaamse steden - op één na. In absolute cijfers gaat het over 34,5 miljoen euro.”

Daar is de populariteit van het Nederlandstalig onderwijs verantwoordelijk voor, stelt Brussels N-VA-senator Karl Vanlouwe. “Brusselaars kiezen voor Nederlandstalig onderwijs omdat de Franse Gemeenschap én te weinig investeert in onderwijs én de kwaliteit laag ligt. De vraag is dus eerder of Vlaanderen de verantwoordelijkheid moet nemen voor het falen van het Franstalig onderwijs.”

Nederlandstalig onderwijs is een gemeenschapsmaterie en dus persoonsgebonden. Met zijn uitspraken lijkt Guy Vanhengel akkoord te gaan met een gemeenschapskeuze in Brussel, zoals de N-VA die ook voorstelt in haar jongste congresteksten.

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is