
“De Chinese minister van Buitenlandse Zaken liet vorige week onomwonden verstaan dat China zich geen Russische nederlaag in Oekraïne kan veroorloven. Een verzwakt of verslagen Rusland zou immers betekenen dat de geopolitieke focus weer op China komt te liggen. Die uitspraken zijn alleszeggend. Wie nog twijfelt aan de geopolitieke intenties van China, kijkt weg van de realiteit,” aldus Van Overtveldt.
“Als we niet ingrijpen, worden we opnieuw gerold.”
China speelt vandaag schaamteloos in op de verzwakte internationale verhoudingen. “Terwijl wij ons blind staren op de VS en hun president, versterkt China zich in alle stilte.” Onder het mom van samenwerking bouwt het land zijn economische en technologische overmacht verder uit. Dat gebeurt onder meer via het model van ‘bescherming, schaalvergroting en export’.
“Wat China met elektrische wagens heeft gedaan – de binnenlandse markt beschermen, schaalvoordelen behalen en dan de wereld overspoelen met goedkope export – is exact wat ze van plan zijn in artificiële intelligentie, de strategische sector van de toekomst.”
AI vereist enorme hoeveelheden data. In China wordt momenteel op ongeziene schaal data gecentraliseerd, zonder de minste aandacht voor privacy of burgerrechten. Van Overtveldt waarschuwt: “Als we niet ingrijpen, worden we opnieuw gerold. Europa moet lessen trekken uit het verleden.”
Kris Van Dijck, N-VA-Europarlementslid en lid van de commissie Internationale Handel (INTA), vult verder aan:
“Ook de dumping van goedkope Chinese producten moet veel harder worden aangepakt. De zwaar gesubsidieerde invoer vormt een toenemende bedreiging voor onze werkgelegenheid binnen de EU. Een studie over Europese handelsbescherming, op vraag van N-VA, bevestigt ons gevoel: we hebben dringend anti-dumpingprocedures nodig met kortere onderzoekstermijnen, snellere voorlopige maatregelen en eenvoudigere toegang voor kmo’s. Zonder die verbeteringen komen onze bedrijven in moeilijkheden en riskeren we een verlies aan waardevolle kennis en innovatie.”
Geopolitieke en technologische chantage
China schuwt ook geopolitieke chantage niet. Tijdens de onderhandelingen met de VS speelde het land zijn dominante positie in zeldzame aardmetalen keihard uit. Vandaag blijkt bovendien dat ondernemingen die toegang willen tot die grondstoffen verplicht worden om verregaande informatie te delen.
“Dit is geen samenwerking, dit is economische spionage onder druk. De diefstal van intellectuele eigendom is geen bijzaak voor China, het is een kernonderdeel van hun strategie.”, aldus Van Dijck
Oproep tot Europese assertiviteit
Voor Van Overtveldt is de conclusie duidelijk: “We kunnen ons geen naïviteit meer veroorloven. Economische weerbaarheid, technologische onafhankelijkheid en geopolitieke assertiviteit zijn geen louter politieke krachttermen meer, ze zijn bittere noodzaak.”
In haar tussenkomst onderschreef Commissievoorzitter von der Leyen de analyse van de N-VA-delegatie. Helaas is er -behalve verhoogde diplomatieke inspanningen- geen sprake van concrete, bijkomende maatregelen.
“Als het Chinees concurrentievermogen onrechtmatig is opgebouwd, dan moeten compenserende heffingen terug zorgen voor een level playing field. En waarom dan niet de opbrengst van die heffingen gebruiken om Oekraïne te steunen. Zo zal het voor China ook duidelijk worden dat hun steun aan Rusland een stevig prijskaartje heeft”, besluit Van Overtveldt.