Geen woorden maar daden !

Door Kris Van Dijck op 20 oktober 2017, over deze onderwerpen: Blog
petjes

Vandaag is het de dag van de jeugdbeweging. Ik herinner het me nog als gisteren: als zevenjarige jongen op kamp met de Kempense Rodenbach Bond. Spannend, vermoeiend, maar vooral heel plezant. Tien nachten slapen in een tent, eten uit een gamel, ravotten in de bossen. Wat moet een bengel nog meer? Niet alleen die kampen zijn me bijgebleven. Ook de wekelijkse speelnamiddagen, het sporten, muzikale vorming met onze eigen drumband Tijl4 en de uitstappen naar Zangfeest en IJzerbedevaart.

Jeugdbewegingen zijn een stukje levensschool voor kinderen en jongeren. Ze dragen al spelend onze waarden en normen over, geven onze cultuur door, ze maken ‘verbinding’ in een gemeenschap. In de huidige tijd is het ook bij hen moeilijker om vrijwilligers en steun te vinden. Als overheid en gemeente moeten we ze koesteren en ondersteunen waar mogelijk. In Dessel dragen we ons steentje bij. De verschillende Chiro-afdelingen, het Jeugd Rode Kruis en jeugdhuizen krijgen de nodige logistieke steun onder de vorm kampvervoer, werkings- en infrastructuurvergoeding. Dit jaar nog sloegen gemeentebestuur en Chiro Witgoor, samen met tientallen vrijwilligers, de handen in elkaar om de oude gebouwen aan de Kloosterstraat (die nog dateren van Expo 58) en Wouwerstraat te vervangen door volledige nieuwbouwen aan diezelfde Wouwerstraat. Het engagement van de gemeente gaat tot maximum één miljoen euro. Dat steentje van enkele regels hierboven is dan wel een serieuze betonblok geworden.

We doen dat niet voor niks. Investeren in jeugd - in onderwijs én jeugdwerking - is investeren in de toekomst. Is investeren in menselijk kapitaal. Geen woorden maar daden! In Dessel maken we er werk van.

Kris Van Dijck

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is