Gekkenhuis in België

Dinsdag 9 januari. Ik krijg een sms van mijn vriend: “Is er voor 9 augustus een verkeerscirculatieplan aangevraagd voor de Kastelsedijk?” De reactie op mijn drie vraagtekens die ik als antwoord terugstuurde: “Men beweert bij hoog en laag dat AC/DC op 9 augustus naar Dessel komt. Ik dacht, dat ga ik gauw weten. Niet dus.”

Een paar weken later werd hiervan gewag gemaakt op verschillende nieuwssites. Ook op een politieoverleg van zones die grote festivals binnen hun werkingsgebied hebben, ging dat gerucht de ronde. Maar Van Dijck wist nog steeds van niks. Het was vrijdag 2 februari dat we als lokaal bestuur met de organisatie aan tafel kwamen om het nieuws te vernemen en praktische afspraken te maken.

 

Op 12 februari werd alles wereldkundig gemaakt. Vooreerst mijn uitdrukkelijke dank aan al diegenen die op en rond het festivalterrein de dienst uitmaken om alles in goed banen te leiden. We zijn midden de vakantieperiode. Ook voor die mensen is dat zo. Ik denk aan politie, brandweer, Rode Kruis, gemeentepersoneel en de duizenden stewards, begeleiders, tappers, security, noem maar op. Het zal weer een huzarenstuk worden. Maar, we zijn dat gewoon. We draaien al jaren als een geoliede machine. Professionalisme ten top. Misschien daarom dat, en ik lees maar wat ik lees, de band zelf vroeg om naar Dessel te komen. De goede ervaring van 2015 indachtig? Het was ooit anders.

 

9 oktober 1977. Kontich. De lokale Outlaws plannen een illegaal concert in het voor enkele jaren afgebroken brasserie Thier-Bräuhof. Hoofdact is de niet minder dan de vier jaar daarvoor in Sidney door Angus en Malcolm Young gevormde hardrockband AC/DC. De elektrische term voor alternating current en direct current of wisselstroom en gelijkstroom. En dat er stroom in de lucht hangt bij hun optredens was toen meer dan duidelijk. Wegens de illegaliteit van het concert betraden twee rijkswachters de concertzaal en legden prompt alle activiteiten stil. Blijkbaar was er toen nog heel wat gezag. Twee rijkswachters. Niet meer. Dat dit niet zonder slag of stoot verliep blijkt evenwel uit het nummer dat de band naar aanleiding van die avond componeerde: bedlam in Belgium. Vrij vertaald: gekkenhuis in België. We mogen al blij zijn dat ze er het voorzetsel ‘in’ tussen de twee zelfstandige naamwoorden plaatsten. Anders was het gekkenhuis België. Had ook gekund, neen?

 

In 2015 organiseerde Graspop voor het eerst een festivalavond los van de Graspop Metal Meeting. Begin juli, twee weken na de traditionele drie- of vierdaagse. Alles bleef staan behalve de podia want AC/DC bracht haar eigen podium mee. Het was indrukwekkend. Tientallen trucs die het dorp inreden met achteraan de grote vier wereldwijd gekende letters. Zo werkten ze, toen toch, met twee podia. Het eerste werd opgesteld op locatie één en het tweede op locatie twee, waarna na het eerste optreden heel het circus verhuisde naar locatie drie en na optreden twee dat podium naar optreden vier. Ik zag hoe nadat de laatste noot gespeeld was, een zwerm van podiumbouwers als goed georganiseerde mieren vanonder het podium tevoorschijn kwamen om in ijltempo heel de constructie te ontmantelen, te demonteren en op de trucs te laden die de dag nadien het dorp verlieten. Zo reed de figuurlijke trein van de Rock or bust-tour heel Europa rond.

 

Nu zal het optreden anderhalve maand na Graspop plaatsvinden en prijkt Dessel opnieuw in het lijstje van steden als Sevilla, Amsterdam, München, Wenen, Londen, Parijs en Dublin. Als ik grasduin in de mediaverslagen van 2015 lees ik alleen maar lof, op één zaak na en dat was de uittocht. We werkten toen met één grote parking waarbij het uren duurde eer alle wagens konden vertrekken. Dat zal nu anders zijn.

Sinds enkele jaren werkt Graspop met een tot in de puntjes uitgewerkt verkeersplan. Dat zal ook op 9 augustus uitgerold worden. Er wordt ingezet op verschillende verkeersmodi en spreiding. Eerste stap; woon je in een straal van laat ons zeggen 15 km, neem de fiets. Doorheen de jaren werd de fietsenstalling als maar uitgebreider en goed georganiseerd. Vervolgens zullen vanuit verschillende steden bussen ingelegd worden terwijl er nog onderhandeld wordt over eventueel ook een nachttrein. Wat het autoverkeer betreft, het pijnpunt in 2015, bestaat het verkeersplan uit drie aanrij- en vertrekroutes. Drie parkings waarbij er niet moet gekruist worden en al die die auto’s in drie blokken gescheiden blijven.

 

De ticketverkoop die vrijdag van start ging liep als een trein. Op twee uur tijd uitverkocht. We maken ons dus klaar voor wat waarschijnlijk de laatste tournee zal worden waarbij Angus Young als enige overblijver van 1974 de gitaar bespeelt, en Brian Johnson met zijn legendarische pet, van in 1980 bij de band en na een onderbreking van 2016 tot 2021, de zang voor zich neemt.  

Ik heet de 55.000 AC/DC-fans van harte welkom en laat ons er samen een mooie avond van maken. Geen gekkenhuis als destijds in Kontich, maar een plek waar je wel gek mag doen. Ons publiek en de organisatie heeft haar eer hoog te houden. Rockend Dessel zal opnieuw haar beste beentje voorzetten. Fijne zondag nog.

 

Kris van Dijck

Dessel, 18 februari 2024