Graspop

Door Kris Van Dijck op 28 februari 2021, over deze onderwerpen: Blog

Elke zondag belicht ik een onderwerp dat me de voorbije week opviel…

 

Graspop

 

De hele week werd opnieuw sterk gedomineerd door de coronapandemie. Mensen hebben er echt genoeg van. Ik hoor getuigenissen van mensen die geen TV meer opzetten, geen krant meer lezen, gewoon omdat het genoeg is. Ze hebben er hun buik van vol. En toch. De realiteit blijft wat ze is. Op alle niveaus heeft corona het leven overgenomen. Het is niet te vatten hoe een minuscuul virus heel de mensheid overhoop haalt.

 

Ook voor mij als burgemeester en mijn medewerkers in het lokaal bestuur is het corona al wat de klok slaat. De uitrol van de vaccinatie en alles wat daar mee te maken heeft, naast de contact-tracing  en quarantaine opvolging zou een mens bijna doen vergeten dat wij als lokaal bestuur nog duizend en één andere dingen te doen hebben. Mijn respect en fierheid voor wat zovele medewerkers er naast hun gewone dagelijkse opdracht allemaal bijnemen in het belang van de mensen kent geen grenzen. En boos word ik dan wanneer er op bijvoorbeeld sociale media kritiek geuit wordt omdat de telefoon niet onmiddellijk opgenomen wordt, om maar een voorbeeld te geven. Ja, onze medewerkers nemen hun telefoon mee naar huis om te kunnen dienen. Zeven dagen op zeven.

 

Vrijdag kwam er nog een bericht bij: Graspop 2021 kan niet doorgaan. Waar de jubileumeditie van 2020 al moest geannuleerd en uitgesteld worden naar 2021, moeten we er nog een uitstel van één jaar bijdoen. Was ik verrast? Neen, want mijn nauw contact met de organisatie en ziende wat er wereldwijd gebeurt, moest je al van Pluto komen om verrast te zijn. Als de vaccinatie, wereldwijd, niet rond is. Muziekgroepen niet op tournee gaan, kan je het hen kwalijk nemen? Hoe kan je dan een festival de naam Graspop waardig organiseren?   Niet dus. En de organisatie heeft dan ook groot gelijk de stekker er tijdig uit te trekken voor er nog meer kosten gemaakt en inspanningen geleverd worden. Wat natuurlijk niet wil zeggen dat ons hart bloedt. Het hart van duizenden bloedt…

 

Ik weet nog het ontstaan van Graspop. Het was mijn leeftijdsgenoot Peter Van Geel die met zijn team in de tuin van Jongerengemeenschap Scharnier in Witgoor in 1986 het eerste festivalletje organiseerde. Het grasveldje, nu een asfaltterrein, ontleende de naam aan wat niemand toen kon voorspellen één van de beste en grootste Europese heavy metal festivals van Europa zou worden: Graspop. En ja, die hoge vlucht werd ingezet in 1996 toen de juiste niche werd aangeboord met Graspop Metal Meeting.

In die 35 jaar veranderde er veel. Vijfmaal werd er van festivalterrein gewisseld en een zesde verhuis is gepland. Graspop werd groter en groter en het pure amateurisme van de eerste jaren evolueerde naar een goed geoliede  professionele machine. Het is voor mij als burgemeester een lust om hieraan mee te kunnen werken. Elk overleg met de organisatoren, met hulpdiensten zoals politie, brandweer en Rode Kruis, ondersteunende diensten of overheden getuigt van dat professionalisme. Het creëerde in al die jaren een vertrouwensband tussen de leidinggevenden van de verschillende disciplines die onverwoestbaar is. We weten wat we aan elkaar hebben. Is dat niet mooi?

En de kers op de taart is het publiek. Tientallen nationaliteiten. Duizenden mensen van alle leeftijden of achtergronden. Op Graspop Metal Meeting is het feest. Dag en nacht. Nauwelijks incidenten. Nauwelijks wangedrag. Niet op het terrein. Niet op de campings. Niet in de Desselse straten en horeca-zaken. Ruig volk maar beleefd en geduldig. Schitterende gasten in ons kleine dorp die we met plezier zien toekomen en na vier dagen node zien vertrekken.

 

Naast die menselijke hartelijkheid kan de meerwaarde die Graspop voor onze lokale gemeenschap betekent niet overschat worden. Het gemis van vorig jaar maakte het overduidelijk. Een tweede uitstel zal er nog harder inhakken. Zowel bij de organisatie zelf, maar ook bij de tientallen verenigingen, firma’s en bedrijven die het festival mee schragen en mogelijk maken, als de horeca in de ruime omgeving. Maar een tweede uitstel van het 25-jarig jubileum is geen afstel. We zullen er alles aan doen om van 2022 een bruisend feestjaar te maken. Daar kan je van op aan.

 

Kris van Dijck

Dessel, 28 februari 2021 

 

 

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is