Jongeren in Vlaanderen sporten opnieuw meer

Door Kris Van Dijck op 21 december 2022, over deze onderwerpen: gemeente Dessel, Vlaams Parlement

Via projecten als ‘Multimove’, ‘Sportsnack’ en ‘Sporten Na School’ (SNS) zit sport bij jongeren (opnieuw) in de lift. 263 gemeenten en 785 scholen bieden Sport Na School-activiteiten aan en de deelnamecijfers van Sportsnack hebben een bereik van 20.000 leerlingen. “Als de cijfers verder in die richting evolueren, kunnen we mogelijks opnieuw streven naar de aantallen van voor de coronapandemie”, stelt Vlaams parlementslid Kris Van Dijck (N-VA) naar aanleiding van een parlementaire vraag aan de Vlaamse Minister van Sport, Ben Weyts (N-VA).

Hoewel de coronapandemie tijdens de schooljaren 2020-2021 en 2021-2022 beperkingen oplegde, lijken de cijfers voor het huidige schooljaar 2022-2023 opnieuw positief te evolueren. Dat wil zeggen dat scholen de organisatie van lessenreeksen Multimove, Sportsnack of de SNS-pas opnieuw ten volle kunnen promoten.

Sportsnack

SportSNACK (Sportief Naschools ACtieve Kids) is een project dat beweging en sport stimuleert in de naschoolse opvanginitiatieven van het basisonderwijs. Sport Vlaanderen stelt vast dat de deelnamecijfers van Sportsnack heel positief zijn, met een maximum bereik van zo’n 20.000 leerlingen in het basisonderwijs.

SNS-pas

De SNS-pas is ook een belangrijk middel om leerlingen uit de middelbare school te laten sporten. Sportievelingen kunnen met zo’n pas een jaar lang zo veel sporten als ze willen. Vooral jongeren die geen lid zijn van een sportclub maken er gebruik van. Zo zijn 65% van de gebruikers niet aangesloten bij een reguliere sportclub.

Voor een periode betaal je 35 euro, voor twee periodes of een jaarpas betaal je 55 euro. Met een UiTPAS (Paspartoe in Brussel) of A-kaart kunnen leerlingen een pas aankopen aan een verminderd tarief. Momenteel hebben 1.081 leerlingen een SNS-pas gekocht aan verminderd tarief.

“We zien een stijgende trend in het aantal verkochte SNS-passen aan verminderd tarief. Het is erg belangrijk om kinderen te enthousiasmeren en te stimuleren om meer te bewegen. Financiële beperkingen mogen geen rem vormen op deze basisbehoefte. Door te sporten op school kunnen kinderen hun lichamelijke conditie op peil houden, vrienden maken, leerstof verwerken en hun hoofd leegmaken. Het is ook de ideale manier om een opstap te zijn naar het bezoeken van een sportclub na schooltijd”, zegt Van Dijck.

Antwerpen

In 67 van de 69 gemeenten in Antwerpen kunnen jongeren terecht met een SNS-pas. Daarmee is het de provincie met het ruimste aanbod in Vlaanderen gekoppeld aan het hoogst aantal SNS-passen (3.269). Bovendien bieden de Antwerpse scholen het meest uitgebreide aanbod aan naschoolse sportactiviteiten, met 256 scholen waar jongeren terecht kunnen met hun pas. Volgens Antwerpenaar Van Dijck zijn dit statistieken waar Antwerpen trots op mag zijn als leidende sportprovincie.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is