N-VA: "Geen draagvlak voor etnisch-culturele voorrang op school"

Door Kris Van Dijck op 14 oktober 2016, over deze onderwerpen: Vlaams Parlement

Volgens de N-VA is er in Vlaanderen geen draagvlak voor een voorrangsregeling op school op basis van socio-economische of etnisch-culturele motieven. Het voorstel over het nieuwe Vlaamse inschrijvingsdecreet dat nu op tafel ligt, vindt de partij onvoldoende.
In het Vlaams parlement is gedebatteerd over een aanzet voor een nieuw inschrijvingsdecreet. Daarin wordt een Centraal Aanmeldingsregister voor heel Vlaanderen vooropgesteld. Scholen geven daarin hun vrije plaatsen in en ouders de school van hun voorkeur. In regio's waar geen druk op de capaciteit bestaat blijft gewoon inschrijven wel mogelijk.

In het concept dat op tafel van de meerderheidspartijen ligt, blijft ook de dubbele contingentering behouden, voor scholen waar een probleem met de sociale mix optreedt. Het systeem reserveert een aantal plaatsen voor kansarme indicatorleerlingen, met als criterium het diploma van de moeder en de thuistaal.

N-VA ziet dat niet zitten. "We willen een inschrijvingsdecreet dat niet discrimineert en dat ouders een maximale keuzevrijheid biedt", zegt parlementslid Kris Van Dijck. "Dat is wat de Vlaming vraagt. Er is in Vlaanderen geen draagvlak voor een voorrangsregeling op school op basis van socio-economische of etnisch-culturele motieven."

De coalitiepartners zitten verveeld met de houding van N-VA. "Is het systeem zaligmakend? Neen, maar ik ben nog altijd in zeer blijde verwachting van alternatieven die een zelfde doel bereiken", vindt minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V).

Open VLD denkt er hetzelfde over. "Ik ben niet getrouwd met het systeem, maar ik ben al heel lang met dit dossier bezig. Als we vijftien jaar geleden een systeem met de impact van het aanmeldingsregister en de dubbele contingentering hadden gehad, we hadden het zeker ingevoerd", zegt Jo De Ro.

"De conclusie is duidelijk. N-VA wil, in tegenstelling tot alle andere partijen van meerderheid en oppositie, de sociale mix laten vallen. Vrijheid, blijheid en deregulering troef", concludeert Caroline Gennez (SP.A). "Dit is de zoveelste kloof in de regering."

Elisabeth Meuleman (Groen) biedt CD&V en Open VLD een wisselmeerderheid aan. "Alle partijen behalve N-VA vinden dat een school een weerspiegeling moet zijn van de buurt en dat segregatie aan de schoolpoort moet worden tegengegaan. Alle partijen behalve N-VA zijn voorstander van het streven naar een sociale mix, omdat dat de maatschappelijke cohesie ten goede komt en we zo ongelijkheid bestrijden. Nergens kan je dat beter dan op school."
http://deredactie.be/polopoly_fs/1.2792293!image/1255897118.jpg_gen/deri...

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is