N-VA tevreden met evenwichtige beslissing over inschrijvingsgeld

Door Matthias Diependaele, Kris Van Dijck, Koen Daniëls op 20 oktober 2014, over deze onderwerpen: Hoger onderwijs, Verandering
N-VA tevreden met evenwichtige beslissing over inschrijvingsgeld

De N-VA-fractie in het Vlaams Parlement steunt de beslissing van de Vlaamse Regering over de inschrijvingsgelden voor het hoger onderwijs. Die past in een brede, moeilijke besparingsoefening waartoe deze regering verplicht werd. “Maar ze is zeer evenwichtig”, meent fractievoorzitter Matthias Diependaele. “Het bedrag van 890 euro blijft ruim onder de door ons vooropgestelde 1.000 euro. En bovendien is de wijziging gekoppeld aan sociale correcties.”
 
Dat benadrukt ook zijn collega Kris Van Dijck, een van de onderwijsspecialisten in de N-VA-fractie: “Voor beursstudenten is er geen verhoging: daar blijft het bedrag van 105 euro van toepassing. Voor bijna-beursstudenten stijgt het inschrijvingsgeld beperkt tot 470 euro. Daartegenover staat dan weer dat de voorwaarden voor een erkenning als bijna-beursstudent worden versoepeld. Kortom, dit zijn verre van draconische maatregelen. Met deze verhoging is er nog steeds een billijk evenwicht tussen wat de student betaalt voor zijn opleiding en wat de samenleving bijdraagt. Zeker als je vergelijkt met het buitenland.” Volgens Diependaele zal er dan ook geen 18-jarige minder instromen door deze aanpassing. ”En dat kan mijn fractie enkel toejuichen.”

Toelatingsproeven
Dat de regering-Bourgeois de ongewenste effecten van de flexibilisering van het hoger onderwijs wil aanpakken, vindt Koen Daniëls, eveneens onderwijsspecialist van de N-VA, minstens even belangrijk. “Door die flexibilisering wordt de studieduur vaak verlengd en dat zorgt voor extra kosten voor de belastingbetaler én de ouders. Daarom zal deze regering een goed oriëntatiebeleid invoeren, met niet-bindende toelatingsproeven.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is