Ontdek de toekomst van Dessel: een veilige en verantwoorde opslag van radioactief afval

Door Kris Van Dijck op 7 juni 2023, over deze onderwerpen: gemeente Dessel

Vandaag nodigen wij u uit voor een informatieve wandeling waarbij we de opslag van laag- en middelhoog radioactief afval op en rond de site aan de Europalaan in de schijnwerpers willen zetten. Dit project omvat de bouw van 34 geavanceerde opslagbunkers, die cruciaal zijn voor een duurzame en veilige omgang met dit type afval.

Het gebied waar deze indrukwekkende opslagbunkers worden gebouwd, was voorheen een dennenbos dat plaats heeft gemaakt voor deze vooruitstrevende faciliteiten. Met een uitgestrekte oppervlakte van 15 hectare biedt deze locatie meer dan genoeg ruimte om de installaties te huisvesten. Het is belangrijk om te benadrukken dat er geen hoogradioactief afval in Dessel zal worden opgeslagen. Niettemin zal op termijn elke locatie in België in aanmerking komen voor de opslag van hoogactief afval. Als burgemeester begrijp ik dat we als gemeenschap gezamenlijk de verantwoordelijkheid moeten dragen om een geschikte oplossing te vinden voor dit vraagstuk.

 

Waar gaat dit door?

Om u een diepgaand inzicht te geven in deze opmerkelijke onderneming, nodigen we u van harte uit voor een infowandeling die plaatsvindt om 19:00 uur in het communicatiecentrum Tabloo. Vanaf deze centrale locatie zullen we een 5 kilometer lange route afleggen, waarbij we u langs verschillende bouwwerken en de toekomstige locatie van de nieuwe opslagbunkers zullen leiden. Dit biedt u de unieke kans om het volledige project met eigen ogen te aanschouwen en te begrijpen.

 

De werf van de eeuw

Als burgemeester beschouw ik dit project als de werf van de eeuw en ik vind het van cruciaal belang dat onze gemeenschap volledig op de hoogte is van deze mijlpaal. We streven ernaar om iedereen een duidelijk beeld te geven van de uitgebreide maatregelen die worden genomen om de veiligheid en het welzijn van onze burgers te waarborgen. Daarom moedig ik u van harte aan om aanwezig te zijn bij deze informatieve wandeling, zodat u uit eerste hand kunt ervaren hoe Dessel vooruitstrevend blijft op het gebied van milieubeheer en nucleaire veiligheid.

Wij kijken ernaar uit om u persoonlijk te verwelkomen op deze infowandeling en u te laten zien hoe we samenwerken aan een toekomst die gebaseerd is op verantwoordelijkheid, duurzaamheid en het ontplooien van de werf van de eeuw!

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is