Het was gisteren opnieuw een heugelijke dag voor sportief Dessel toen we onze nieuwe Spinhal – ik noemde haar in mijn speech Spinhal 3.0 – konden openen. De eerste steen werd vorig jaar maart door minister van Sport Ben Weyts gelegd. Ruim één jaar later konden we dus toasten op de goede samenwerking vanwege ons lokaal bestuur met het studiebureau Archiles Architecten, bouwonderneming vanhout.pro, Campina Energie en natuurlijk onze eigenste turnclub Spinfit.

 

Ik was nog net geen tiener toen aan de Pastorijstraat in Dessel het jeugdhuis Spin verscheen. Een prefab gebouw gesubsidieerd door de prille Vlaamse Gemeenschap en plechtig geopend door bevoegd minister Frans Van Mechelen. Toenmalig onderpastoor Jules Thijs was de inspirator om van het jeugdhuis niet alleen een drink- en feestplek te maken, maar de Desselse jeugd - naast het reeds in Dessel sterk verankerde voetbal – ook aan het sporten te brengen. Hij ging de boer op en sprak tientallen jongeren aan, waaronder een paar jonge  Desselse sportlicentiaten. Dit alles niet zonder resultaat. Het Dessels basketbal, volleybal, minivoetbal, tennis, squash, judo, tafeltennis, badminton, handbal en turnen kwam er allemaal tot stand in een in 1975 door tientallen vrijwilligers opgerichte sporthal die doorheen de daaropvolgende jaren enkele uitbreidingen kende.

 

Heel het sportgebeuren nam eind jaren negentig dermate toe dat het het jeugdhuis boven het petje groeide. De gemeente nam de sportverantwoordelijkheid van het jeugdhuis over,  de vzw Sportinstellingen Dessel ging van start en de gemeente kocht vervolgens heel de sportinfrastructuur aan. Goed vijf jaar later besliste het gemeentebestuur een nieuwe sporthal met drie zaaldelen voor de balsporten te bouwen in Sportpark Brasel. Wat aan de Pastorijstraat achter het jeugdhuis bleef, was naast de tennis met buitenterreinen en drie indoorterreinen, de turnclub Spinfit.

De sporthal in Brasel bleek snel te klein, werd uitgebreid met een extra zaaldeel en gevechtsaccommodatie, maar onze turnclub bleef op haar honger zitten. Dit terwijl de Spinhal echt wel haar beste tijd gehad had. Opgetrokken in asbesthoudende panelen, destijds gemaakt bij Balmatt op Mol Donk, met een betonnen sportvloer en lekkende daken deden ons drastisch ingrijpen: slopen en nieuw bouwen!

 

Het resultaat mag gezien worden. Een ware state of the art.

Van buiten zie je onmiddellijk (zie foto) een verdiepingshoge terracotta rode plint in zichtbeton. Een knipoog naar de gravelterreinen aan de overkant van wat we het Jules Thijsplein gaan noemen. Daarboven een bovenbouw in een contrasterende witte metalen gevelbekleding van ruim tien meter hoog om voldoende vrije hoogte te bieden aan het trampolinespringen.

Ook binnen die warme terracotta kleur die overal doorgetrokken wordt. In de gymhal zelf zijn naast alle toestellen die een moderne gymnast zich maar kan inbeelden, een veertien op veertien meter ruime acrogymvloer, de trampolines en een tumblingbaan met aanloopzone van 25 meter lang aangebracht.  

Verder beneden voldoende ruimte voor sanitaire voorzieningen, kleedkamers en een polyvalente oefenruimte.

Boven vinden we dan een toeschouwerszone naast een ruime cafetaria met een uitgestrekt terras vanwaar je met je neus op de tennisterreinen zit.

 

Wat ook state of the art is zijn de toegepaste technieken zodat we tot een klimaat neutrale hal konden komen. Samen met Campina Energie en Kelvin Solutions is een duurzaamheidscontract afgesloten waarbij op een optimale wijze licht, verluchting, verwarming en koeling voor de volgende decennia gegarandeerd zijn.

 

Spinfit telt momenteel 563 leden. Veel Desselse kinderen zetten daar hun eerste sportieve stappen waarna, als ze al niet aangesloten blijven, uitzwermen naar alle mogelijke sportdisciplines. Ik ben er van overtuigd dat deze parel van een gymhal dat ledenaantal nog sterk zal doen toenemen. We reiken daarvoor ook de hand naar de ruimere regio. Want naast Spinfit, die de hal zal uitbaten, zijn ook andere turners, gymnasten of turnclubs van harte welkom. Daarom ook de toegekende subsidie van Sport Vlaanderen. Deze Spinhal 3.0 bevindt zich immers in de categorie bovengemeentelijke sportinfrastructuur.

 

Het aanschouwen van dit alles werkt dermate aanstekelig dat je direct zelf aan de slag wil gaan. Ook al ben je zestig zoals ik... Als het kriebelt moet je sporten, was dat niet ooit de slogan van Bloso, de voorloper van Sport Vlaanderen? Welnu, in Dessel kriebelt het opnieuw. En daarvoor een beetje kunnen zorgen hebben, samen met mijn prachtige ploeg waarbij ik zeker schepen van Sport Herman Minnen wil vernoemen die gedurende de ganse periode van bouw geen dag voorbij liet gaan zonder de werken ook op het terrein op te volgen, stemt ons uitermate te vree.

Fijne zondag nog en… vergeet zeker niet te sporten.

 

Kris van Dijck

Dessel, 14 april 2024