Vlaams Parlement huldigt Geert Bourgeois en Kris Van Dijck

Door Geert Bourgeois, Kris Van Dijck op 2 december 2015, over deze onderwerpen: N-VA
Vlaams Parlement huldigt Geert Bourgeois en Kris Van Dijck

Het Vlaams Parlement heeft een huldezitting gehouden voor onder meer Vlaams Parlementslid Kris Van Dijck en Vlaams minister-president Geert Bourgeois. Zij werden in de bloemetjes gezet en ontvingen een ereteken voor twintig jaar parlementair en/of ministerieel werk. In zijn dankwoord sprak minister-president Bourgeois zijn waardering uit voor het Vlaams Parlement. Tegelijk deed hij een aantal suggesties om de werking van die instelling te verbeteren.

In een tijd waarin parlementsleden het gemiddeld maar acht à negen jaar volhouden, is een mandaat van twintig jaar een uitzondering, benadrukte parlementsvoorzitter Jan Peumans in zijn lofrede. Zo lang in het parlement zetelen, kan volgens hem dan ook enkel door "hard werken, door inzet, door kennis en kunde".

Debat over de essentie

De gelauwerden mochten zelf ook een dankwoord uitspreken. Daarin pleitte minister-president Bourgeois ervoor om de bespreking van de beleidsbrieven in de commissies over de politieke hoofdlijnen te houden en de vaak lange waslijst aan technische vragen en cijfervragen schriftelijk af te handelen. Op die manier kan het debat in die commissies over de essentie gaan. Ook in de wetgeving kan alles efficiënter verlopen door meer zaken schriftelijk af te handelen. En ook de klassieke actuele vragen op woensdagnamiddag kunnen volgens Bourgeois efficiënter worden georganiseerd. Nu draait een vraag in de plenaire vergadering vaak uit op een meanderend minidebat, waarbij het echte politieke debat verloren gaat.

In zijn dankwoord gaf Kris Van Dijck zijn collega-parlementsleden ten slotte een wijze raad mee: "Geef nooit op. Blijf trouw aan je idealen.” Daarbij verwees hij naar zijn eigen leuze: "Enkel dode vissen drijven mee met de stroom.”

In De Ochtend op Radio 1 kan je Kris Van Dijck aan het woord horen over twee decennia Vlaamse politiek.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is