Voetbal is te mooi om te laten verpesten

Door Kris Van Dijck op 4 mei 2023, over deze onderwerpen: Vlaams Parlement

Gisteren hebben we in het Vlaams Parlement de koe bij de horens gevat om vanuit Vlaanderen de punten op de i te zetten. Ik diende samen met enkele collega's een resolutie in om het geweld in de voetbalwereld tegen te gaan. Velen kwamen of komen mij vertellen dat veel te maken heeft met preventie, politie, justitie en dergelijke, en dat we daar als Vlaanderen niet voor bevoegd zijn. Maar als Vlaanderen en als de Vlaamse Gemeenschap zijn wij WEL bevoegd voor het sportbeleid. Wat er misgaat op allerlei vlakken in het sportbeleid heeft natuurlijk ook zijn weerslag op het Vlaams beleid.


Wat hebben we concreet gedaan?

We zijn de maatregelen gaan oplijsten die we vanuit Vlaanderen al nemen, samen met Voetbal Vlaanderen, de Pro League en de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB). Heel wat initiatieven die moeten zorgen voor een betere sfeer, ook meldkamers en dergelijke, om op een betere, fair-playmanier aan voetbal te kunnen doen. Maar we hebben hier ook een opdracht geformuleerd naar de minister toe om in dialoog te gaan met de mensen die federaal verantwoordelijkheid dragen.


We doen in dit voorstel van resolutie een aantal suggesties om datgene wat fout gaat adequater aan te pakken. Bij dezen wil ik een oproep doen: laat ons allen het signaal geven dat sport, en voetbal in het bijzonder, te mooi is om het te laten verpesten. Laat ons vanuit dit Vlaams Parlement wat dat betreft een duidelijk signaal geven dat wij voor een mooie voetbalsport zijn.
 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is