Wettewa 2023

Door Kris Van Dijck op 14 mei 2023

Elke zondag belicht ik een onderwerp dat me de voorbije week opviel…

 

Wettewa 2023

 

Weet je wat? In Dessel zeggen ze: “Wettewa?” Voor je deze column leest, lees eerst een keer wat ik in september 2022 schreef: https://www.krisvandijck.be/nieuws/wettewa-0?pq=nieuws&page=8#views-row-2

We zijn dus bijna acht maanden verder, en alles wat ik toen schreef, alles wat ik toen aankondigde, is meer dan uitgekomen. Geef toe, het is weinig politici gegeven om zo te voorspellen. Maar eerlijk, dat ligt niet aan mij. Wel aan honderden dorpsgenoten die iets opmerkelijks neerzetten. Die boven zichzelf uitstegen.

 

Een dorp van geen 10.000 inwoners dat haar 750-jarig bestaan viert is misschien niet abnormaal. Maar dat daarvoor bijna 10% van de bevolking voor of achter de schermen haar handen uit de mouwen steekt, is dat wel. En daarvan kon ik in september vorig jaar alleen maar dromen. Onze musical Wettewa is af. Deze namiddag vindt de generale repetitie plaats, dinsdagavond de zogenaamde try-out en woensdag de première. Elf voorstellingen in een spektakeltent die plaats biedt aan 750 toeschouwers waarbij reeds 82% van de tickets verkocht zijn.

247 acteurs op de Bühne. Jong en oud, vrouwen en mannen voor zang, dans en acteren. Grote en kleine rollen. Met daarachter honderden vrijwilligers: podiumbouwers, kleermaaksters, technici, mekaniekers, onthaalmedewerkers, tappers, opruimers en andere manusjes-van-alles. Geleid door regisseur Luc Stevens en zijn team met daarbij onze jonge kracht, Silke Hooyberghs, ook van Dessel, die we daarvoor speciaal aanwierven. Dat alles creëert een verbondenheid dat met geen geld te betalen is. Samen iets moois maken. Iets creëren en vorm geven. Het maakt mensen gelukkig, geeft hen fierheid en eigenwaarde. Gemeenschapsvorming in de juiste betekenis van het woord. De echte sterkte van een dorp? Van ons dorp, Dessel? Toch wel. We zijn voor geen kleintje vervaard en dat bewijzen we op vele terreinen.   

 

Ondertussen loopt nu het landelijk driedaags N-VA-congres. Vrijdagavond begonnen en straks de eindstemming, inclusief slottoespraak van onze partijvoorzitter. De voorbije maanden bogen al onze afdelingen en geëngageerde leden zich over 100 ideeën, gebundeld in 10 ambities om te komen tot 1 keuze. Dit leidde tot 1.825 amendementen om teksten aan te passen dan wel te herschrijven of te schrappen. Gisteren verzamelden ruim 1.700 leden in Antwerpen Expo. Er werd in elf commissies gewerkt en gediscussieerd om zo dadelijk de ontwerpeindteksten ter stemming voor te leggen aan nog meer leden. De conclusie van dit alles is dat de N-VA een brede ledenpartij is waarbij alle lagen van de bevolking vertegenwoordigd zijn en waarbij die leden zelf het programma bepalen. Een sterk staaltje van interne democratie waar we fier op mogen zijn. We werken voor een Vlaanderen van en voor de Vlamingen van eender welke afkomst. Van eender welk verleden, met een gedeelde toekomst.

 

Zelf mocht ik als verslaggever plaatsnemen naast kamerlid Anneleen Bossuyt en minister Zuhal Demir voor de ambities “Een verstandig klimaatbeleid zonder taboes” en “Een groen en leefbaar Vlaanderen”. Onze resoluties, die weinig aanpassingen behoefden, werden met  grote meerderheid, vaak meer dan 90%, goedgekeurd. Zo bijvoorbeeld al de resoluties die te maken hadden met kernenergie: het openhouden van de bestaande kerncentrales, het bouwen van nieuwe, liefst de kleine modulaire reactoren die in ontwikkeling zijn, evenals het investeren in nucleair onderzoek en ontwikkeling wat goed nieuws is voor onze kennisinstellingen zoals het SCK in Mol. Maar ook een noodzakelijke Blue Deal en een faire harmonie tussen natuur en landbouw met een echte toekomst voor onze landbouwers.

 

Zowel voor Wettewa als voor ons congres is het een spannende zondag, op het keerpunt tussen veel voorbereiding en het tonen aan de buitenwereld tot wat gedreven inzet van honderden mensen, beiden op totaal andere terreinen, maar waarvan ik tweemaal een bevoorrechte getuige was, in staat zijn. “Het is niet nodig te hopen om te ondernemen, noch te slagen om vol te houden”, sprak Willem van Oranje in de zestiende eeuw. Ik zou daarop zeggen: “slagen doe je pas na het hopen, na het ondernemen en na het vol te houden.” Ik wens u allen dan ook een enthousiasmerende zondag toe vanop mijn hotelkamer in Antwerpen. En straks terug met een berg energie en inspiratie naar Dessel, oh mijn Dessel.    

 

Kris van Dijck

Antwerpen, 14 mei 2023

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is